AILab Howest

Howest Logo

/

Prosumer Flexibility

Door de toenemende groei van weersafhankelijke hernieuwbare energiebronnen bij klanten met een aansluitcapaciteit lager dan 56kVA én de sterk stijgende elektrificatiegraad door warmtepompen, elektrische voertuigen,… stijgt ook de noodzaak voor extra flexibiliteit (manier om verbruik en opbrengst zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen - hoe stuur je een warmtepomp als het mooi weer is of als de energieprijzen laag zijn?). Europa dringt erop aan om die flexibiliteit ter beschikking te stellen via het laagspanningsnet.

Zo zal onderzocht worden hoe flexibiliteit als extra dienst kan worden aangeboden door energieleveranciers op een energiemanagementsysteem (EMS) in een gebouw. Zo zal het extra verdienmodel dat hierdoor ontstaat, gevaloriseerd worden. Voorspellende AI-modellen zullen hier een belangrijke ondersteunde rol spelen. Dit alles zal in samenwerking met het werkveld in realistische use cases gevaloriseerd worden om de haalbaarheid te evalueren.

Cover image

Quick facts

  • /

    Type: PWO project

  • /

    Locatie: Kortrijk

  • /

    Opstart: oktober 2023

  • /

    Looptijd: 2 jaar

Wat is het doel van dit project?

Dit onderzoek loopt deels parallel met het lopende TETRA-project EnergAI. De conclusies van beide projecten moeten de mogelijkheden van enerzijds voorspelling, anderzijds aanbieden van flexibiliteit verder ontplooien. Dit moet leiden tot nieuwe onderzoeksinzichten voor projectvoorstellen, een verdere uitbreiding van het dienstverleningsaanbod, ondersteuning naar bedrijven, alsook een verdere professionalisering van de opleidingen binnen de Smart Technology cluster (bachelor, master evenals postgraduaat opleidingen) om te allen tijde high-end profielen aan de markt aan te kunnen leveren. De uitkomsten van dit project zijn dus meerledig en worden hieronder dieper uitgeschreven:

Product:
Een eerste belangrijke uitkomst van het onderzoek is het vernieuwd lesmateriaal binnen de bachelor opleidingen ENM, BE, MCT, IOT, de masteropleiding SESyM - en postgraduaatopleiding energiemonitoring en energietransitie dat heel nauw aansluit bij de noden van het werkveld. Hiermee kunnen studenten kennis opdoen over de inzet van flexibiliteit op het elektriciteitsnetwerk en worden zij voorbereid op de ontwikkeling van innovatieve producten die het verdienmodel van slim energiebeheer ondersteunen.

Uitbreiding en verdere professionaliseren van de landingspagina van de STAER onderzoeksgroep. Hierop zullen zowel praktische gidsen, artikels alsook event op aangekondigd worden.

Daarnaast zet dit project ook sterk in op POC’s rond het uitbreiden van producten die het werkveld op de markt brengt (zie 4.2 – Betrokkenheid werkveld);

  • Bestaande EMS-systemen worden uitgerust met extra intelligentie voor sturingen op de flexibiliteitsmarkt als laagspanningsklanten mogelijk te maken. Dit product kan worden gebruikt om energieopwekkers en -verbruikers flexibel in te zetten. Hierdoor wordt het mogelijk om meer duurzame energie op te wekken en het elektriciteitsnetwerk stabiel te houden. Deze productontwikkelingen zullen het aanbod van EMS aanbieders uitbreiden en zal zichtbaar zijn via de landingspagina Flux50 speerpuntcluster (www.maakjemeterslim.be).
  • Als uitbreiding op de extra EMS sturingen worden AI-softwaretools ontwikkeld die het gedrag van gebruikers, zowel opbrengst- als verbruiksprofielen, kan voorspellen aan de hand van AI-modellen. Deze software kan enerzijds helpen om de inzet van flexibiliteit op het laagspanningsnet nauwkeurig te voorspellen en daarmee de behoefte aan dure submetering te verminderen en anderzijds kan het helpen inspelen op welk moment men een bepaalde asset zou gaan aansturen en afstemmen op de beschikbaarheid van de asset voor de flexibiliteitsmarkt.

Proces:
Hoewel dit project niet als primaire focus het proces beoogt, zal wel een opvolging gerealiseerd worden ifv de ontwikkelde producten. Doordat flex op laagspanningsnet nieuw is, moet het wetgevend kader hieromtrent ook nog volledig geadopteerd worden vanuit Europa. Zo zal naast het technisch aspect ook het juridisch aspect mee opgevolgd worden, dusdanig de proof of concept producten te allen tijde voldoen aan de vereisten die vanuit Europa en later Vlaanderen zouden opgelegd worden. Dus het proces zal voornamelijk een ondersteunende rol spelen voor zowel het product als de dienst die via dit projectvoorstel zal geleverd worden.

Dienst:
Door dit projectvoorstel zal de STÆR onderzoeksgroep (= Smart Technology AI & Energy research lab) de huidige dienstverlening naar bedrijven verder kunnen uitbreiden. Op vandaag biedt het lab advies met een focus op energieaspecten. Dit projectvoorstel zal het mogelijk maken dat we de expertise van het STAER onderzoekslab verder kunnen professionaliseren naar het werkveld op het thema energie en IT (AI/ML). Dit zal enerzijds resulteren in extra dienstverlening naar het werkveld alsook aan het onstaan liggen van nieuwe onderzoeksprojecten die zullen ingediend worden ifv de opgedane projectkennis.

Daarnaast zullen we andere opleidingen/partners vanuit het werkveld een ondersteuning kunnen aanleveren als spreker of organisator van studiedagen, infodagen, workshops, lezingen,... en zal er op regelmatige basis gepubliceerd worden in hun vakbladen. Voorbeeld van een dienst: EMS aanbieders worden ondersteund in het integreren van extra software om assets slim aan te sturen, de koppeling te maken tussen EMS en energieleverancier,…. Deze EMS aanbieders zullen eveneens ondersteuning krijgen omtrent het implementeren van AI om verbruiks- en opbrengstprofielen te voorspellen en de juiste AI modellen te gebruiken om een zo nauwkeurig mogelijke voorspelling te verkrijgen.

Tot slot zullen tijdens en na afloop van het project veel aanbevelingen/ondersteuning kunnen gegeven worden aan het werkveld. Dankzij de informatie die verzameld wordt tijdens dit project omtrent flexibiliteit op het laagspanningsnet kunnen zowel relevante aanbeveling gedaan worden voor vb. Synergrid/Fluvius/VREG adhv hun werkingsplatformen.

Researchers

  • /

    Sam Reubens, Onderzoeker Energie Management Systemen

Wil je meer weten over ons team?

Bezoek de team pagina