Rethink Energy 4 Food
/
Rethink Energy 4 Food
Met Rethink Energy 4 Food wil het projectconsortium de energietransitie in de Vlaamse voedingsindustrie versnellen. Er worden nieuwe technologieoplossingen ontwikkeld bij voedingsbedrijven die zo bijdragen tot aan de Vlaamse 2030 doelstellingen.
Naast pure energietechnologie wordt in het project ook bijzondere aandacht besteed aan voedingsprocestechnologieën die energietransitiedoelstellingen weten te combineren met productkwaliteitswinst en/of productierendementsverhogingen. Dergelijke win-win mogelijkheden verlagen de implementatiedrempel aanzienlijk en van daaruit kan bijgevolg de snelste introductie van de technologie en de kennis verwacht worden.
Het projectconsortium zet in op toepassingsgerichte kennisopbouw, vertaalonderzoek, kennisverspreidingsactiviteiten en een platformwerking om de valorisatiekansen zo hoog mogelijk te krijgen.
Main section
Quick facts
/
Type: CLUSCOOCK Project
/
Locatie: VEG-i-TEC
/
Opstart: februari 2024
/
Looptijd: 3 jaar
Wat is het doel van dit project?
(1) Inventarisatie van specifieke energienoden en –opportuniteiten in en voor de voedingsindustrie en kanalisering naar 4 focustrajecten voor een doorgedreven multi-innovatie benaderingsaanpak: die onderzoek voor verdere kennisopbouw, vertaalonderzoek, kennisverspreiding en complementaire platformwerkingsacties omvat.
(2) Doorontwikkeling en toepassen van methodieken/modellen voor de analyse, selectie, evaluatie en optimalisatie van innovatieve technologieën ovv relevantie, performantie en techno-economische toepasbaarheid, specifiek tav de geïdentificeerde uitdagingen van de voedingsindustrie op vlak van energie.
(3) Experimenteel onderbouwde potentieelstudies en potentieelversterkende ontwikkelingen van duurzame innovatieve vergroeningsmogelijkheden voor de voedingsindustrie op piloot- en operationele schaal, en aansluitend, uitwerking van demonstratoren om de match tussen geselecteerde (best passende) of aangepaste innovaties op het vlak van energietechnologieën en de energienoden zichtbaar te maken.
(4) Inzichtverwerving m.b.t. de inzet van innovatieve energietechnologieën en -benaderingen en de impact ervan op productiezekerheid en -efficiëntie en proces- en productkwaliteit (geborgd in rapporten en publicaties, op een projectsharepointplatform).
(5) Brede kennisverspreiding naar de ruime doelgroep en collectieve valorisatieacties met het oog op korte termijn vervolg/nevenacties en middellange termijn implementaties bij bedrijven.
(6) Platformwerking gericht op brede technology watch binnen het verruimde thema, complementaire innovatieacties (bv. kennisdeling door externe partijen, partnermatching) en netwerkuitbouw met oog op valorisatie via vervolgtrajecten op Vlaams en Europees niveau.
Bottom section
Wat is de rol van Howest?
In kaart brengen van verbruiksprofielen, state-of-the-art EMS dataplatformen en hybride energieopslagsystemen als basis voor het uitwerken van slim energiebeheer concepten:
- Energie verbruiksprofielen in de voedingssector
- State-of-the-art van energiemanagementsystemen (EMS) en de bijhorende voorwaarden
- Hybride opslagsystemen
Uitwerken van drie demonstratieve use-cases van slim, flexibel energiebeheer en proof-of-concept ervan op pilootschaal:
- Casestudie 1 – Circulaire warmte
- Casestudie 2 – Vriestrajecten
- Casestudie 3 – Energiemanagementsysteem als totaaloplossing