Resilient VEG-i-TEC
/
Resilient VEG-i-TEC
VEG-i-TEC wil als smart food hub een accelerator zijn om voedingsbedrijven te helpen innoveren om hun energie- en watergerelateerde KPI’s te behalen, onafhankelijker te zijn van de energie- en waterprijzen, grondstoftekorten en de productiekosten onder controle te houden. Dit alles zonder in te boeten aan de kwaliteit/veiligheid van het afgewerkt product.
Volgende zaken zullen worden onderzocht:
- Verhoogde energie-efficiëntie
- Verhoogde integratie van hernieuwbare energiebronnen
- Optimaal waterbeheer
- Slim energiebeheer
Main section
Quick facts
/
Type: EFRO
/
Locatie: VEG-i-TEC
/
Opstart: januari 2024
/
Looptijd: 3 jaar
Wat is het doel van dit project?
- Verhoogde energie-efficiëntie: Door valorisatie van het koude- en (rest)warmtepotentieel vanuit processen die ten dienste kunnen staan van elkaar of als gebouwverwarming kan worden benut.
- Verhoogde integratie van hernieuwbare energiebronnen: Door maximalisatie van de benutting van hernieuwbare energiebronnen (al dan niet aangevuld met elektrische buffering) met een geminimaliseerde impact ten opzichte van de procesvereisten en -continuïteit.
- Optimaal waterbeheer: Door het beperken van waterverbruik, het maximaliseren van duurzame en alternatieve waterbronnen door de juiste infrastructuur in te zetten op de meest kostenefficiënte manier.
- Slim energiebeheer: Energiemanagementsystemen (EMS) vormen een cruciale stap om doorgedreven energie-optimalisatie mogelijk te maken. Wat zijn de opportuniteiten/uitdagingen om slim sturen (aangevuld met AI-tools en machine learning (ML)-technieken) in de Vlaamse voedingsindustrie mogelijk te maken. EMS systemen moeten een oplossing vormen om (1), (2) en (3) als geheel aan te sturen en te optimaliseren.
Concreet zal dit onderzoeksproject leiden tot de aankoop, implementatie en analyse van nieuwe investeringen: state-of-the-art energiemeters, thermische opslagbuffers, elektrische opslagtechnologieën, energiemanagementsystemen, upgrade van de huidige watertanks, etc. Eveneens zal een mobiele energiehub geïmplementeerd en gevalideerd worden.
Wat is de rol van Howest?
Het Energie Lab focust zich op de combinatie ‘energy, IT & AI’, met ruime expertise omtrent duurzame energiebronnen, energieopslag (elektrisch & thermisch), energiemanagementsystemen (meet- en beheersystemen), datacaptatie & big data-analyses, sensoren en het ontwerpen van slimme sturingen om antwoorden te vinden op hedendaagse uitdagingen van de energietransitie (focus energie-efficiëntie & -besparing). In dit onderzoeksproject zal Howest haar kennis en expertise inzetten binnen verschillende activiteiten:
Act. 1: Thema warmte: Investering in nieuwe SoTa energiemeters voor valoriseren van restwarmtestromen ,…; thermische opslagbuffers (koude/warmtebuffers) voor optimaal warmte/koudebeheer tussen verschillende processen op diverse werkingstemperaturen; Koppeling voor injecteren van restwarmte in het reeds aanwezige warmtenet Kortrijk Weide waarop diverse gebouwen gekoppeld zijn (UGent, Howest, Stad Kortrijk, Lago,…).
Act. 2: Thema elektriciteit: Uitbreiding van SoTa energiemeters op de piloothallen; Integratie van elektrische opslagtechnologieën voor optimalisatie energiestromen in eigenverbruik en piekreductie (opbrengst- en verbruiksprofielen van processen in de voedingsindustrie beter op elkaar afstemmen).
Act.3: Slim energiebeheer: Diverse SoTa energiemanagementsystemen (=EMS) systemen zullen geïmplementeerd en geëvalueerd worden om verdere slimme optimalisatie te realiseren tussen warmte-, elektriciteit- en waterstromen. Hierbij zal een integratie van AI essentieel zijn voor het voorspellen van energieverbruik en -opbrengst.
Act. 4: Mobiele energiehubs + valorisatie: om de sector te ondersteunen, zal ingezet worden om de vertaalslag van VEG-i-TEC naar de bedrijven mogelijk te maken via mobiele meetunits voor energie- en waterstromen die tijdelijk in een bedrijf geïntegreerd kunnen worden + valoriseren van de kennis naar de bedrijven.
Bottom section
Sponsors
Contributors
Researchers
/
Henk Bostyn, Onderzoeker
/
Dieter De Preester, Onderzoeker
Wil je meer weten over ons team?
Bezoek de team pagina