Waterwarmth
/
Waterwarmth
In dit project wordt nagegaan hoe groot het potentieel is om de Leie te gebruiken als warmtebron om toekomstige gebouwen van Howest en de stad Kortrijk te verwarmen op een zo slim en energie-efficiënt mogelijke manier.
Het doel van Waterwarmth is het combineren van kennis, denkkracht en organisatiekracht, verspreid over de Noordzeeregio, om gezamenlijk de uitdagingen rond energietransitie te overwinnen en een sociaal rechtvaardige overgang naar koolstofvrije verwarming en koeling te versnellen. Dit zal gebeuren door het onaangeboorde potentieel van aquathermie onder de aandacht te brengen, de implementatie te demonstreren van aquathermiesystemen die netwerkcongestie kunnen verlichten door flexibiliteit te bieden en buiten het centrale netwerk om te werken. Repliceerbare voorbeelden van de ontwikkeling van grootschalige aquathermiesystemen en beheersstructuren zullen algemeen beschikbaar worden gesteld in een routekaart voor energiecommunities. Er zal een Europees netwerk voor aquathermie worden opgericht dat de aanzet zal geven tot vele projectontwikkelingen in de Noordzeeregio.

Main section
Quick facts
/
Type: Interreg NSR
/
Locatie: Kortrijk
/
Opstart: juni 2023
/
Looptijd: 3 jaar
Wat is het doel van dit project?
Repliceerbare voorbeelden van de ontwikkeling van grootschalige aquathermie-systemen en beheersstructuren zullen algemeen beschikbaar worden gesteld in een routekaart voor energie communities. Er zal een Europees netwerk voor aquathermie worden opgericht dat de aanzet zal geven tot vele projectontwikkelingen in de Noordzee regio.
Wat is de rol van Howest in dit project?
Howest is betrokken bij twee werkpakketten. Het eerste is gerelateerd aan het ontwikkelen van een repliceerbare pilot locatie. De gekozen locatie voor de installatie van aquathermische energie is Havenkaai. De locatie zal gebruik maken van geothermische energie om de gebouwen te verwarmen en te koelen en van aquathermische energie om aan de verwarmingsvraag te voldoen en de levensduur van het geothermische veld te verlengen.
Bekijk de video als je geïnteresseerd bent in het principe van het combineren van aquathermische en geothermische energie!
- In de lente en de herfst wordt water uit de Leie gehaald en direct gebruikt voor verwarming. De temperatuur van het water wordt opgepompt met een warmtepomp en de gebouwen worden verwarmd via vloerverwarming. Tijdens deze seizoenen zou de rivier alleen al voldoende moeten zijn om aan de verwarmingsvraag te voldoen.
- In de winter, wanneer de temperatuur van het rivierwater te laag is, wordt er geen aquathermische energie gebruikt maar wordt er alleen verwarming geleverd vanuit het geothermische veld.
- In de zomer ten slotte ontplooit de aquathermische energie haar volledige potentieel. Water uit de rivier wordt opgepompt en gebruikt om de temperatuur van de grond in het geothermische veld te regenereren (verhogen). Het veld fungeert als een thermische batterij waarin de warmte van de rivier wordt opgeslagen om later te worden gebruikt wanneer de verwarmingsvraag van de gebouwen hoog is.
In het tweede werkpakket is een modelleringstool ontwikkeld om de levensvatbaarheid van stadsverwarmingsnetten te beoordelen. De tool zoekt naar de meest kostenoptimale werkingscycli voor uw gepersonaliseerde warmtenet, rekening houdend met de beschikbare productiemiddelen en de warmtebehoeften van de prosumenten.
Ontdek de modelleringstool hier en neem contact met ons op voor toegang en meer informatie: https://waterwarmth.trikthom.com/
Bottom section
Sponsors
